Valgfag bygningsautomasjon

Hva lærer du?

Studentene lærer generelt om bygningsautomatisering. En viktig del av utdanningen er å gi studentene en helhetlig forståelse innen bygningsautomasjon. De vil få forståelse av KNX, som et verktøy for bygningsautomasjon.  

«Jeg vil spesielt oppfordre andre som har lyst til å jobbe med KNX til å ta denne utdanningen. Å arbeide med KNX gir mange nye utfordringer, og det oppstår raskt et behov for å forstå større deler av det «universet».» - Dag Isnes, prosjektleder ABC Svakstrøm AS  

Helhetsforståelse er grunnlaget for at man kan analysere og vurdere samspillet mellom ventilasjon, lys, elektrisk oppvarming, vannbåren varme, energisentraler med mer. Man lærer også om energieffektivisering og godt inneklima.

Emneliste: (Fagplan Vedtatt av Nasjonalt Utvalg for Teknisk Fagskole (NUTF) 24.06.2005. Bygningsautomasjon lokal fagplan, NOKUT søknad nov. 2005


  • Bygningers energiflyt. NS3101, gjennomgang av SIMIEN, simulering, lastgrupper.
  • Regulerings- og styringsteknikk innen bygningsautomasjon. Styringsstrategier.
  • Ventilasjon
  • Vannbåren varme
  • Anbefalte faglige normer for inneklima
  • Feltbusser (Bacnet, KNX, LON, Modbus, M-bus, MB-bus med mere). Integrasjon.
  • ITB
  • Genrerelt om programmering (Visual Studio og lage app for Android)


«Det har vært veldig nyttig å få en oversikt over hvordan de forskjellige fagene henger sammen i bygningsautomasjonsfaget. En bredere forståelse for flere fag er alltid nyttig når man skal finne nye løsninger!» - Eystein Berge, Elektriker Sinus Elektro AS

Utdanningsløp
Fagskolen i Vestfold, valgfag Bygningsautomasjon - 15 fagskolepoeng.
Etter bestått eksamen utsteder Fagskolen i Vestfold kompetansebevis. Valgfaget bygningsautomasjon er en del av den toårige elkraftutdanningen ved Fagskolen i Vestfold.

Studiet foregår over 10 nettundervisningsøkter fra kl. 17:00 til 20:00. Undervisningen foregår i virtuelt klasserom (web klasserom). Vi bruker its learning for administrasjon, innleveringer, evaluering og oppfølging av studenter. Studiet er tilpasset studenter som er i jobb. Studentene logger seg enkelt på det virtuelle klasserommet og deltar i klasserommet over nettet.

«Ein av de mest positive sidene ved utdanninga var faktisk nettundervisninga i seg sjølv.
Undervisninga var høgkonsentrert med reine fakta, og det var enkelt å halde konsentrasjonen på kvelden med ein inspirerande lærer som gjorde faginnhaldet spennande og interessant.» - Eirik Vedå, Tekniker Thunestvedt AS


Forkunnskap: Relevant fagbrev eller relevant praksis.
Vurdering: Innleveringsoppgaver og prøver.
Eksamen: Ingen eksamen. Det blir standpunkt karakter.
Studieform: Forelesninger i virtuelt klasserom (web klasserom) og e-læring.
Lærer: Vidar Luth-Hanssen. Fagskolen Vestfold
Utdanningskode: 30TEM9EK bygningsautomasjon. 15 fagskole poeng.
Pris: kr 15 000.- Minimum 10 studenter. Maksimalt 25 studenter


«Jeg vil anbefale denne utdanningen til andre. Det er en meget grei måte å få et faglig påfyll på, samt lærerikt og veldig nyttig i dagens marked hvor det er et stort fokus på bygningsautomasjon og miljø.» – Henrik Løvås, Avdelingsleder Sønnico AS


Generelt: Valgfaget består av 3 moduler a 5 fagskolepoeng. Modul 2 er minimum tre dagers KNX kurs og inngår ikke i undervisningen. Studentene må dokumentere gjennomført KNX kurs for å få 15 fagskolepoeng kompetansebevis. Studenter som ikke har gjennomført KNX kurs vil få kompetansebevis for å få 10 fagskolepoeng.

«Til dei som har tankar om å drive med tverrfagleg byggningsautomasjon ser eg denne utdanninga som ei nødvendig og nyttig utdanning.» - Stian Årdalsbakke, Montør/Saksbehandler/Programmerer Årdalsbakke Elektro AS

Ønsker du mer informasjon, kan du ringe Vidar Luth-Hanssen på 91373153

Tidspunkt for studie: Alle dager kl 17:00 til ca 20:00. Se dato under.
Oppstart på forespørsel.


Uttalt av tidligere studenter:
"Denne utdanningen gir meg mulighet til å løfte blikket fra mitt eget fagområde og til bedre å forstå det samspillet som tross alt kreves for at et bygg faktisk skal fungere optimalt. For meg var utdanningen viktig for å kunne utvikle meg innen det som er mitt hovedfokus, KNX."

"Ein av de mest positive sidene ved utdanninga var faktisk nettundervisninga i seg sjølv."

"Undervisninga var høgkonsentrert med reine fakta, og det var enkelt å holde konsentrasjonen på kvelden med en inspirerende lærer som gjorde faginnholdet spennende og interessant."

"Det mest nyttige ved utdanninga for min del var den grundige gjennomgangen av ventilasjon og energisentraler."

"Spesielt vil jeg oppfordre andre som har lyst til å arbeide med KNX, til å ta denne utdanningen. Å arbeide med KNX gir mange nye utfordringer, og ganske raskt oppstår et behov for å forstå større deler av det "universet".

"Jeg vil anbefale dette til andre. Det er en meget grei måte å få et faglig påfyll på, samt lærerikt og veldig nyttig i dagens marked hvor det er et stort fokus på bygningsautomasjon og miljø."

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar